Bazylia, ser, czosnek, oliwa z oliwek, orzechy piniowe i sól są dokładnie mieszane drewnianym tłuczkiem w marmurowym moździerzu. Jest to pesto, symbolem kuchni liguryjskiej i prosty przepis o niezwykle niepowtarzalnym smaku. Jest idealny z ręcznie robionym trofie lub trenette, zwłaszcza z tymi pochodzącymi z Recco; tekstura tych makaronów jest idealna do zanurzenia w bogaty smak pesto. Recco jest również znane z jego sera focaccias.
Dbałość o szczegóły i gastronomiczna kreatywność ludzi prowincji Genowy jest widoczna również w takich potrawach, jak pansotti – rodzaj ravioli wypełnionych boćwiną w sosie orzechowym; minestrone alla genovese wykonane z pesto; cima, bogato nadziewana cielęciny; cappon magro, sałatka z warzyw, skorupiaków i ryb; ciuppin, zupa rybna; torta pasqualina wykonana z lokalnych warzyw. Na deser, są kruche ciastka canestrelli na bazie migdałów, natomiast pandolce serwowane są na liściach laurowych. Różnorodność smaków i kolorów jest wzbogacona o wysokiej jakości wina, zarówno czerwone i białe.
Kuchnia prowincji Savony łączy owoce morza i lądu. Aromatyczne zioła i warzywa są wykorzystywane bez końca, a delikatnie dania wzbogacone o smak oliwy extra-virgin z oliwek.
Wśród lokalnych produktów są karczochy, pomidory serca-wołu trąbka i kolorowe cukinie lokalnych rolników. Uznane wśród mistrzów są fioletowe szparagi z Albengi, chinotto z Savony, cicciarelli (rodzaj ryb) z Noli i suszone kasztany z Calizzano i Murialdo.
Ciecierzyca jest głównym składnikiem słynnego pieczywa farinata, przygotowywanego w piecach opalanych drewnem i na mosiężnych patelniach. Charakterystyczną dla miasta Savona jest biała farinata, odmiana z mąki pszennej. Również z ciecierzycy jest panissa. Trzeba spróbować formaggetta savonese, produkowanej w dzielnicy Stella. Istnieje wiele deserów, wśród których słynne są takie przysmaki, jak amaretti di Sassello i baci di Alassio.
Wszystkiemu towarzyszą lokalne wina, głównie delikatne białe. Są one reprezentowane przez Pigato, Rossese i Vermentino dla obszaru Albenga, Lumassina z okolic Finale, Buzzetto i Granaccia pochodzące z obszaru Quililano. Wnętrze, Doliny Bormida oferuje dania, które częściowo pochodzą z sąsiedniego Piemontu. W miejscowościach górskich dominują grzyby wraz z dziczyzną i kasztany, a smaczne trufle można znaleźć w obszarze Millesimo.
Lokalne produkty i ich pochodne stanowią typowe przysmaki kuchni prowincji Imperia. Oliwa z oliwek nadaje potrawie focaccia ligure, prawdziwy, niepowtarzalny smak; czosnek Vessalico, o różowym kolorze, jest rzadki i cenny, i można znaleźć go tylko w obszarze Valle Arroscia. W Vessalico, 2 lipca odbywa się święto czosnku.
Ten produkt jest niezbędny do przygotowania dwóch innych tradycyjnych potraw: liguryjskiego pesto i aje’, sos z jajka i oliwy z oliwek według średniowiecznej receptury, którego pochodzenie jest podobne do słynnych aioli, rozpowszechnionych we Francji.
Inne tradycyjne produkty to chleb Triora wypiekany z mieszaniny miękkiej pszenicy i gryki. Może być podawany ze sfermentowaną, owczą ricottą – il bruzzu – lub z lokalnym kozim serem malga. Miód Val Roja jest jedyny w swoim rodzaju ze względu na klimat, uzależniony zarówno od Alp i Morza Śródziemnego. Wreszcie, obszar również słynie z wina, a każda dolina chlubi się własną produkcja: Vermentino, Pigato i Rossese są wyśmienite, wszystkie posiadają certyfikaty jakości.
Wina i oliwy z oliwek stanowią fundament lokalnej kuchni prowincji La Spezia. Winnice, które obejmują słoneczne tarasy i Wzgórza Doliny Magra to dowody starożytnej tradycji winiarstwa tej prowincji. Podobne widoki na wspaniałe winnice mają turyści, którzy zdecydowali się na wyjazd do Toskanii. I podobnie, jak komfortowe noclegi Toskania oferuje w atrakcyjnych cenach, tak i w Ligurii można znaleźć niedrogie kwatery.
Wina Luni Hills, Levanto Hills i Cinque Terre doskonale współgrają z lokalną gastronomią, prostą i aromatyczną jednocześnie. Złoty z odcieniami bursztynu, o intensywnym zapachu z nutą moreli, suszonych owoców i miodu akacjowego, to Sciacchetrà, znane wino, idealnie do ostrych serów.
Innym kluczowym elementem kuchni jest oliwa z oliwek, uzyskana z rozległych gajów oliwnych na wybrzeżu i dalej w głębi lądu. Olej produkowany w tym konkretnym obszarze pomiędzy Alpami i Morzem Tyrreńskim jest chroniony przez certyfikat Riviera Ligure D.O.P. Konsorcjum lokalne Riviera Ligure zrzesza producentów z czterech prowincji Ligurii.
Unikalny olej zwiększa wytwarzanie lokalnych receptur, opartych głównie na rybach złowionych w czystych wodach Morza Liguryjskiego. Wśród takich przysmaków są “muscoli ripieni alla Vecchia Spezia” małże faszerowane jajkami, chlebem, mortadelą, parmezanem, pietruszka i oliwa z oliwek.
słowa kluczowe: toskania temperatura w maju, akwarium w genui, camogli liguria, savona włochy atrakcje, portofino wakacje, san remo zabytki, palac dozow, liguria atrakcje, włochy temperatura w maju